Hvad er mjød?

Ja hvad er mjød egentligt? I min tid som mjød elsker og brygger har jeg hørt rigtig mange forskellige ideer og fordomme om hvad mjød egentligt er og oftest er den forestilling jeg møder ikke helt i tråd med hvad mjød egentligt er. Det er en af de ting jeg elsker allermest ved at have mjød som en del af min livsstil – Jeg er formidler af noget levende og historisk og jeg kan overraske selv de som tror de ved det meste.

Når jeg taler med folk og kunder om mjød, er det jeg oftest hører noget i stil med: Mjød, det er jo noget øl – Det kan jeg ikke lide? og Mjød, det er jo sådan noget tykt, grumset noget – Det har jeg smagt en gang og det var ikke godt. Når jeg møder de her ideer om hvad mjød er, så er jeg glad for at jeg altid kan give en smagsprøve når jeg står på markeder eller andet steds. For Nej, Mjød er slet ikke en øl eller nødvendigvis grumset. Mjøden er en vin brygget på honning, som hoved ingrediens. Det vil altså sige at en mjød kan have rigtig mange nuancer og det er lige fra rigtig sød til rigtig tør, der kan være frugt tilsat eller andre smags givende ingredienser. Derfor er en en ægte håndlavet mjød heller aldrig den sammen som den forrige produktion og det er de små nuancer som gør det til en unik og speciel oplevelse at nyde en mjød.

Du kan findes vores varianter her

Historien om mjød

For bedre at kunne forstå mjøden, skal vi dykke ned i historien vi skal rundt regnet 5000 år tilbage i tiden. For så gammel er mjød faktisk – Ja det er verdens ældste vin og nok også verdens ældste alkohol. Jeg plejer at sige; Alle steder man har og har haft honning, der har man kunne lave mjød, og så er det vist kun fantasien der sætter grænser for hvor honning findes.

Gennem verdens historien er der flere forskellige meninger om hvad en mjød er og hvad en honning vin er. En mjød er i alt sin enkelthed Honing, Vand og gær som er fermenteret til en mjød – Hvor imod en honning vin består af Honning, vand og frugter, som herefter fermentere til Honning vinen. Hvad er så egentligt forskellen og hvordan hænger det sammen med vores mjød i dag? I dag er en mjød og honning vin egentligt bare det samme og der skelnes ikke om der er tilsat frugter eller ej. Vi differencer i dag mjøden med en Björr, som i følge de gamle nordiske traditioner, er en sød alkoholisk drik. Den kan være brygget på Honning, frugtsaft og gær – Altså en mere koncentreret frugt/honning vin – Men der kan også være tilsat eks. malt, for at gøre den mere øl lignende.

Gennem den Gyldne tidsalder i Asien var mjøden en fortrukken drink blandt folket og op til historierne fra det æld gamle Romerrige var mjøden også en drik som blev fortrukket. Der er fundet flere opskrifter gennem tiden og en af dem fra Romerriget går: Tag regnvand som har stået i flere dage – Bland én sextarius (546ml) regnvand med et pund (328,9g) Honning. Lad det hele stå i solen i 40 dage og efterlad det herefter i en krukke, nær ildstedet. Har du ikke regnvand, kan kogt vand bruges.

Vi har gennem tiden også flere engelske digte og historier, som fortæller om områder og slotte som er opkaldt efter mjøden. Vi kender også til det gamle Engelske digt om Beowolf. Beowolf var en Dansk kriger fra det 6. århundrede, som også drak mjød. Det føre mig straks videre til en af mine yndlings fortællinger fra vores Nordiske mytologi – Skjaldemjøden. Netop i vores egen viking tid og tiden før den, hvor vi troede på de nordiske guder, har vi en fortælling Handler om hvordan Fjalar og Galar slot Kvaser ihjel og blandede hans blod med honning og derved skabte mjøden. Som senere blev givet til Suttungr i bod, for drabet på hans forældre. Denne mjød kom Odin i hænde efter megen besvær. Det siges at netop denne mjød kan gøre en mand til den bedste digter og om ikke andet give en masse godt humør.

Op i middelanderen begyndte folket af destillere og Finsprit blev den bedste drink blandt adlen – Det gjorde af mjøden fik helt andre toner, fordi nu tilsatte man sprit til mjøden. Vi har stadig mjød i dag som er sprittet, noget bevidst og noget ubevidst. På sigt blev mjød stille udfaset fra herskabet, dog brygge de klostre og munke som havde biavl stadig mjød, specielt i områder uden druer og det er ind til fornyligt i vores moderne tid af mjøden nu har fået en langsom renæssance.

Mjøden i Skandinavien

Når vi kommer til den endelige konklusion om hvad mjød så er, så har vi mange meninger og historiske aspekter og vi vil derfor altid tage udgangspunkt i hvad er mjøden for os, her hos viking Mjød.

Den Skandinaviske mjød er typisk 8-15% i alkohol styrke og brygges på friske og lokale råvare og indeholder hverken kemikalier eller tilsætningsstoffer. Det betyder at det er en rigtig mjød – For Viking mjød betyder det også at vi laver sød mjød, som ikke er sprittet. Vi arbejder med de historiske aspekter, herunder vurdere vi hver variant – Var denne smagsgivende ingrediens naturligt at finde i den nordiske natur for 1000år siden? Hvis ja, kan den bruges.

Når vi brygger mjød, forsøger vi at holde os til en tid hvor gæren som vi kender i dag, endnu ikke har kortlagt. Det kan argumenteres om kveik eller andre gærtyper eksisterede – Vores mål er dog at lade honningen og bær Vildtgære. Det betyder ganske enkelt at produkter selv gærer op og afslutter når det er klar. Det er ikke noget vi er bange for, da vi fører en meget nøje kontrol og rent faktisk har vores egen gærkultur. Det er at sammenligne med flere af de belgiske bryghuse, som benytter sig af sammen metoder.

Vores mission med mjøden er at den skal nydes på middagsbordet, til gilde og festlige lejligheder og være mere en blot dessert vin. Vi opmuntre derfor altid til at sende jeres mjød billeder, om det er brugt til marinering af kød, i en sovs, rugbrød eller blot som topping på din risalamande, så elsker vi at dele mjødoplevelser med jer.